MonsieurYannick.reismee.nl

Eén maand later..

Vandaag, 23 september, zit ik exact een maand in Zweden. Besef me nu dat ik nog niet heel veel van me heb laten horen, dus vandaar deze blog. Even een korte samenvatting van wat ik de afgelopen weken heb gedaan en wat er allemaal is gebeurd is.

Een maand geleden ben ik dus geland in Stockholm. Met de trein ben ik toen verder gegaan naar Falun. Omdat ik nog geen vaste verblijfplaats had moest ik enkele dagen in een hostel overnachten. Het hostel was overigens een oude gevangenis, dus een mooie plek kon je het niet noemen. Eerste dagen waren vooral introductie dagen en kregen we te horen hoe het er in een Zweedse hogeschool aan toe gaat. In deze dagen ben ik ook hard gaan zoeken naar een vaste accomodatie omdat er bij de studentencampus helaas geen plek meer was. Naar enkele dagen heb ik een mooie plek gevonden in een huis in Borlänge (plaats 20 km verder op). Dat kwam eigenlijk wel goed uit, omdat ik de meeste lessen toch in Börlange had (de hogeschool is dus verdeeld over de twee plaatsen). Het huis werd verhuurd door een jonge, Zweedse man die zelf voor zijn werk moest verhuizen naar Stockholm, maar hij wou dit huis wel graag zelf behouden, omdat hij waarschijnlijk binnen twee jaar weer hier gaat wonen. Een groot voordeel is dat er zo goed als alles al in het huis aanwezig is. Een keuken met alles er op en er aan (inclusief vaatwasser!), televisie, dvd-speler, badkamer (met wasmachine) en ga zo maar door. Daarnaast zit in de prijs (3000 kronen, dus ongeveer iets meer dan €300) ook nog electriciteit, water & erg snel internet. Ik was de eerste die kwam kijken, dus vandaar dat ik nu ook de grootstse kamer heb in het huis. Na een week kwam een Griekse student in het huis wonen en sinds kort heb ik ook een Zweedse huisgenoot. Beide erg toffe gasten, vooral met de Zweed (Niclas) kan ik het erg goed vinden.

Borlänge is overigens niet erg grote plaats, maar wel een stukje groter dan Falun. Wel is het met openbaar vervoer goed geregeld, er is een goede treinverbinding naar Stockholm en Uppsala. Daarnaast zijn er ook wat meer voorzieningen dan in Falun; wat uitgaansplekken, een heel groot warenhuis, de studentenvereniging en natuurlijk de ‘System Bolaget'. Dit is een soort slijter van de overheid en tevens de enige plek in Zweden waar je alcoholische drank (dus ook bier) kunt kopen. In de supermarkten kun je maar beperkt bier halen en het bier wat je daar kan halen is maar 3,5% of minder. Voor al het andere moet je dus naar de ‘System'. Omdat de gemiddelde Zweed toch wel erg veel drinkt is het gevolg dat het op vrijdagmiddag bom vol staat en dat er rijen staan tot buiten.
Zo goed als iedereen vraagt zich nou eigenlijk af wat ik hier nou precies studeer, dus bij deze nog één keer: Ik volg hier verschillende vakken. Op dit moment is dat Cultural Awareness in Hospitality and Tourism. Een erg interessant vak wat voor al in gaat op wat de verschillen zijn tussen culturen en hoe daarmee om te gaan. Het enige is.. ik heb dit vak maar anderhalf uur per week. Genoeg vrije tijd voor mij dus! Helaas gaat dit vanaf volgende week veranderen, dan krijg ik het vak Globalization: meanings and consequences erbij. Dit vak bestaat hoogstwaarschijnlijk wel uit meer lessen per week, dus dan moet ik echt aan de bak. Over een maand krijg ik er nog eens twee vakken bij: Organization Theory en Event Management, dus vanaf dan zal er niet veel vrije tijd meer over zijn.

Nu vragen jullie je natuurlijk af ‘Yannick, wat heb je dan de afgelopen weken gedaan?!'. Dat is een goede vraag! De eerste weken heb ik behoorlijk veel gefietst (per keer 60 à 70km), een goede manier om de omgeving te verkennen (die wonderschoon is) en tevens aan mijn conditie te werken (wat ook niet geheel onbelangrijk is). Daarnaast waren er de eerste periode een hoop studentenfeestjes (hoort er ook bij), hier heb ik ook een hoop mensen leren kennen. Tevens eet ik hier erg gezond, ik heb nog geen enkele keer een pizza gehaald. Maar elke dag koken kost ook erg veel tijd. Verder heb ik de afgelopen week een trip gemaakt naar Göteborg en Stokholm. Göteborg is de grootste stad van Zweden na Stockholm, terwijl het inwoneraantal ‘slechts' 500.000 is (vergelijkbaar met Den Haag). Ik heb er drie dagen rond gehangen en dat was eigenlijk precies genoeg om de stad goed te leren kennen en alles te zien. De stad begon pas rond de 19de eeuw te evolueren, gevolg hiervan is dat een vrij ‘jonge' stad die niet bom vol staat met oude gebouwen (bijvoorbeeld vergeleken met Stokholm). Deze dagen heb ik veel mensen leren kennen, een avondje goed uitgegaan en veel dingen gezien. Het was ‘toevallig' ook nog eens super goed weer, strak blauwe lucht en veel zon, dus dat kwam ook goed uit. Daarna ben ik nog een dagje naar Stokholm gegaan. Dit was eigenlijk meer omdat mijn Zweedse huisgenoot (die uit Stockholm komt) zondagavond vanuit Stockholm terug zou rijen naar Börlange, dus dat scheelde me weer een treinkaartje. Al met al een erg drukke dag gehad in Stokholm en deze dag besteedt aan voor al de toeristische attracties. Over enkele weken ga ik terug met Niclas naar Stokholm om wat meer van de stad te kunnen zien.

Ik hoop dat het daar in het koude kikkerlandje allemaal goed gaat en natuurlijk mis ik jullie al wel een beetje, maar met de nadruk op ‘beetje'! Over een paar weken zal ik wel weer iets nieuws online zetten. Jullie kunnen me nog altijd volgen op www.Twitter.com/MonsieurYannick & laat even een berichtje achter als je daar zin in heb!

Groetjes
Yannick

UPDATE: Hier een filmpje dat ik gemaakt heb, na mijn bezoek aan Göteborg:http://vimeo.com/29484023

Mam

Hey Yannick,

Een mooi verhaal, ik wist natuurlijk al wel een hoop, maar leuk om het allemaal achter elkaar te lezen. De foto's van Göteborg zijn erg mooi, wel heel erg blauwe lucht. En ja, we missen jou ook, maar geniet erg maar van, het zal snel genoeg gaan. Deze 1 ste maand is erg snel gegaan. Dikke kus XXXXX

Rosa

Klinkt goed! :D

Karin

Zo te lezen vermaak je je goed daar! Gaaf die fietstochten, het is wel echt een prachtige omgeving inderdaad! Geniet nog even van al je vrijheid! x

Marianne

He Yannick,

Leuk zo'n b;og. Op facebook lees ik ook, maar dit is ook heel leuk. Mooie foto's en filmje van Göteborg.
Blijf genieten van alle dingen die je ziet en leert.

Lorraine

Hee broertje!

Zo te lezen vermaak je je prima daar! Gelukkig maar! Ik ben nog steeds jaloers op je hor, hier in Nederland is er natuurlijk niks veranderd, dus je mist niks. We missen jou wel hor, wel meer dan 'n beetje ;)

Heel veel plezier nog! Geniet ervan en gedraag je ;)

Xx

Yannick

Dank dank dank dames voor alle leuke reacties & adviezen!

Over een paar weken zal ik proberen er weer iets nieuws op te zetten,

X Yannick

Marianne

Over een paar weken pas???? Dat duurt te lang!